en rus

Rīgas Valsts 1. ģimnāzija

1. ģimnāzijas zēni attālinās no Superlīgas pusfināla

trešdiena, 2012. gada 14. marts

Rīgas Valsts 1. ģimnāzija : Rīgas Valsts 3. ģimnāzija

Pateicoties tiešām spēcīgajam VEF Rīgas Skolu superlīgas komandu sastāvam, bija skaidrs, ka vismaz kāds no ¼ fināliem būs ja ne gluži finālmača, tad vismaz pusfināla dueļa cienīgs. Šoreiz par tādu noteikti var nosaukt tieši divu Rīgas centra skolu dueli – 1. ģimnāzija pret 3. ģimnāziju. Grupu turnīrā abas komandas pa reizei
piedzīvoja zaudējuma rūgtumu, tomēr trešajiem tas netraucēja ieņemt pirmo vietu grupā, kamēr pirmģimnāzistiem otrā vieta turnīra tabulā.

Šis mačs īpašs vēl ar ko – viena no pirmajām reizēm, kad “tribīnes” ir pilnas, pat nespēlējot mājniekiem. Trešās ģimnāzijas starta piecinieks tiešām iespaidīgs, nostādot viņus favorītu lomā – Edgars Štelmahers, Rihards Pāže, Toms Provejs, Edgars Lasenbergs, kā arī, pārsteidzot pirmģimnāzistus, 64. vidusskolas, kuriem tieši zaudējums 3. ģimnāzijai liedza tikt ¼ finālā, līderis Rihards Ginters. Pirmģimnāzistiem arī sāk labākais iespējamais sastāvs, gan bez neviena draftētā spēlētāja, - Klāvs Strazdiņš, Haralds Āboliņš, Kaspars Lubāns, Armands Baltušs un Kristaps Epners. Spēle iesākas līdzvērtīgi. Pirmajai ģimnāzijai ārējā linijā savu līdera lomu lieliski pilda Klāvs Strazdiņš, bet zem groza ļoti veiksmīgs ir Haralds Āboliņš. Trešie spēj turēt līdzi vien ar veiksmīgiem metieniem no trīspunktu līnijas, tomēr pēc pirmās ceturtdaļas vadībā mūsējie – 19:15.

Otrās ceturtdaļas sākumā mūsu komandai pirmā maiņa – Armandu Baltušu nomaina Krišs Rozenštoks. Tomēr ceturtdaļu krietni veiksmīgāk iesāk 3. ģimnāzijas spēlētāji un pēc Toma Proveja metiena no groza apakšas viņi jau vadībā – 21:23. Tomēr mūsu spēlētāju atbilde neseko un trešie turpina lēnām audzēt pārsvaru, galvenokārt pateicoties veiksmīgai spēlei aizsardzībā. Pirmģimnāzisti 4 minūtēs gūst vien 3 punktus (Kaspars Lubāns realizēja trīspunktnieku), bet trešie mūsu grozā saber 12 punktus – 24:35 un minūtes pārtraukums Rīgas Valsts 1. ģimnāzijai. Pēc pārtraukuma Haraldu Āboliņu, kuram jau 3 personīgās piezīmes, nomaina Armands Baltušs. Tomēr mūsu neveiksmes turpinās – arī turpmākākās 3 minūtes negūstam ne punktu. Par laimi, nevedas arī trešajiem – viņu vienīgos punktus šajā laikā gūst lieliski spēlējošais Edgars Štelmahers ar savu nu jau kārtējo trīspunktnieku. Tomēr, pavērsiens spēlē notiek minūti pirms ceturtdaļas beigām – Edgars Lasenbergs pārkāpj noteikumus pret Klāvu Strazdiņu, kas nozīmē divus soda metienus. Tomēr Lasenbergs ir tik neapmierināts ar tiesneša lēmumu, ka saņem arī tehnisko piezīmi – Klāvam Strazdiņam 4 soda metieni un arī pēc tam bumba paliks pirmģimnāzistu rīcībā. Strazdiņš ir aukstasinīgs, realizējot visus četrus metienus, bet uzreiz pēc tam viņš precīzi noslēdz arī iegūto uzbrukumu. Noslēdzoties pirmajam puslaikam, 3. ģimnāzija vadībā ar 30:41.

Karsti gāja arī tribīnēs, kur 1. ģimnāzijas līdzjutēji, gan esot mazākumā, un arī 3. ģimnāzijas līdzjutēji balsis nežēloja, radot kārtīgu troksni. Otrais puslaiks iesākās līdzīgi kā spēle – asi, bet rezultatīvi. Pirmģimnāzistu centieni kaut nedaudz pietuvoties sekmējās ceturtdaļas noslēgumā – divreiz skaistus trīspunktniekus iemeta Kristaps Epners, bet divus ar sodu atkal iemeta Haralds Āboliņš. Tomēr ceturtdaļu ar savas komandas kārtējo, nu jau desmito, noslēdz Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas spēlētājs Edgars Lasenbergs. Pirms noslēdzošajām 10 minūtēm 9 punktu starpība – 54:63.

Pēdējo ceturtdaļu abas komandas atkal iesāk rezultatīvi, bet pēc Klāva Strazdiņa kārtējiem diviem punktiem vairs tikai 6 punktu starpība! Tomēr, tie bija gandrīz pēdējie prieki šajā mačā Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas līdzjutējiem – turpmākās trīs ar pus minūtes pirmģimnāzisti ne reizi neiemet, bet brīdī, kad tiek ņemta minūte, jau atkal nomācošs -16 (58:74). Pēc minūtes sausuma periodu noslēdz Kaspara Lubāna precīzais soda metiens. Pāris uzbrukumus vēlāk taktiski nospēlē tieši Kaspars Lubāns – viņš divreiz aktīvi laužas zem groza un sagādā Edgaram Burkevicam gan ceturto, gan piekto piezīmi – viņam spēle beigusies. Lubāns realizē arī divus soda metienus. Tomēr epizodi vēlāk spēle beigusies arī viņam – viņš laukuma vidū saķeras ar Tomu Proveju un saņem piekto piezīmi... Spēles noslēgumā trešie dara visu, lai palielinātu savu pārsvaru, jo mūsu komanda šķiet demoralizēta un apjukusi. 10 punktus pēc kārtas gan no pustālās, gan groza apakšas, gan soda līnijas gūst Toms Provejs, bet pēdējo naglu mūsu grozā iedzen viens no grupu turnīra rezultatīvākajiem spēlētājiem Rihards Pāže. Spēles gala rezultāts 66:87.

Par spēles vērtīgāko spēlētāju pelnīti atzina Edgaru Štelmaheru – 20 punkti, no kuriem 12 ar trīspunktniekiem. Rezultatīvāks par viņu gan bija Edgars Lasenbergs (23 punkti, 15 ar trīspunktniekiem). Kopumā 3. ģimnāzijas uzvaru sekmēja tieši trīspunktnieki – iemesti 12 pret pirmģimnāzistu vien četriem. Pirmās ģimnāzijas rindās ierasti par rezultatīvāko kļuva Klāvs Strazdiņš – viņam 20 punktu.

Divdesmit viena punkta pārsvars ļauj 3. ģimnāzijai ar krietnu atvieglojumu raudzīties uz atbildes spēli, kas notiks 27. martā, 49. vidusskolas zālē. Tomēr mūsu komanda noteikti nenolaidīs rokas, un, lai gan nepieciešams tiešām fantastisks sniegums, brīnumi mēdz notikt.

Ar statistiku un tabulām iespējams iepazīties šeit, bet fotogrāfijas no spēles pieejamas draugiem.lv/vefssl.