en rus

Rīgas Valsts 1. ģimnāzija

Kā norit salidojuma organizēšana?

otrdiena, 2014. gada 21. oktobris

25. oktobrī Ķīpsalas hallē norisināsies Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas absolventu salidojums. Par organizatoriskiem jautājumiem, iepriekšējā salidojuma neveiksmēm un citām interesantām lietām stāsta Absolventu un draugu biedrības vadītājs Ansis Straupmanis.

Kādēļ par salidojuma norises vietu izvēlēta Ķīpsalas halle?

2004. gadā salidojuma svinīgā daļa notika Latvijas Universitātes aulā un saviesīgā daļa Rīgas Latviešu biedrības namā. Biedrības namā bija aptuveni 2400 cilvēku un bija ļoti, ļoti šauri. Tie, kas bija šajā salidojumā, noteikti to atceras – bija liela burzma, nevarēja pat īsti padejot, bija par mazu labierīcību. Savukārt skola ir par mazu – ikdienā skolā atrodas ap 1000 skolēnu un pat viņi neietilptu abās skolas zālēs.

Mums katru gadu ir vairāk nekā 200 absolventu un līdz ar to šo desmit gadu laikā absolventu skaits ir vēl audzis. Mēs vēlētos salidojumu rīkot tādā vietā kā Latviešu biedrības nams, bet Ķīpsalas halle bija vienīgā vieta, kur ietilpst šāds skaits cilvēku. Izskatījām gan Dzelzceļa muzeja, gan Dailes teātra, gan Nacionālās bibliotēkas variantu – tie visi ir par mazu.

Ja šogad salidojums būs labi apmeklēts, tad nākamajā salidojumā varēsim domāt par citām alternatīvām, kas gan prasīs vairāk līdzekļu. Jāņem vērā, ka tieši absolventi, pērkot biļetes, finansē pasākumu, bet par finansiālajām iespējām mēs varam spriest vien tad, kad ir iegādāts pietiekams skaits biļešu iepriekšpārdošanā.

Kā tiek organizēts salidojums?

Salidojums tiek organizēts ar daudzu brīvprātīgo - absolventu palīdzību. Tie ir dažādi profesionāļi savās jomās. Ķīpsalas halli būs grūti pat atpazīt, jo ir ieguldīts liels darbs mākslinieciskajā daļā, lai tur radītu skolas sajūtu. Tas ir ļoti grūts, bet paveicams uzdevums, un mēs to faktiski esam jau paveikuši. Tāpat mums palīdz skolotāji un skolēni, kas palīdzēs kā brīvprātīgie salidojumā.

Ko mēs varam sagaidīt pasākuma laikā?

Pirmās divas stundas notiks nosacīti svinīgā atmosfērā. Būs direktoru uzrunas, tiks rādītas hronikas, uzstāsies skolas leģendārie kori un būs citi muzikāli priekšnesumi. Protams, mēs dalīsimies atmiņās, tiksimies brīvā gaisotnē un atlikušajā daļā būs vienkārši skaista balle.

Kādam var šķist, ka biļešu cena ir augsta…

Pirmkārt vēlos uzsvērt, ka visi tie daudzie absolventi, kas salidojumu organizē, darbojas brīvprātīgi. Tas darbs katram individuāli ir nevis vairāku stundu, bet gan vairāku dienu vai pat nedēļu darbs. Mums no biļešu ieņēmumiem ir jāapmaksā Ķīpsalas halle, skatuves aprīkojums, skaņas un gaismas nodrošinājums, dažādas instalācijas, kas radīs skolas atmosfēru, bet to vēlos paturēt noslēpumā. Sava daļa tiek arī biļešu izplatītājiem.

Vai varēs apmeklēt arī skolu?

Kā ierasts, skola būs atvērta visiem apmeklētājiem. Skolu varēs apmeklēt no 14:00-17:00 un, protams, tas būs bez maksas. Būs atvērtas klašu telpas, būs skolotāji, ar kuriem varēs aprunāties. Iesaku apskatīt skolas aulu, kas tik tikko ir izremontēta. Tur būs ierīkota arī neliela izstāde, kā teikt no Darba sarkanā ordeņa līdz Lielajai pūcei, un tie abi būs apskatāmi.

Vai šim salidojumam nedraud pagājušā liktenis, kad tas tika atcelts?

Iepriekšējais salidojums pēdējā brīdī tika atcelts, jo iepriekšpārdošanā tika nopirkts maz biļešu. Iespējams, cilvēki būtu nākuši un pietiekamā daudzumā nopirkuši biļetes uz vietas, bet biedrība nevar šādi riskēt, jo pasākums tiek finansēts vienīgi no biļešu ienākumiem.

Šogad situācija ir daudz labāka – reklāmas kampaņas sociālajos tīklos un radio ir devušas augļus. Kopumā iepriekšpārdošanā ir nopirktas vairāk nekā 1000 biļetes un noteikti būs vēl. Tomēr es aicināšu absolventus neatlikt pirkumu uz sestdienu, jo iepriekš nopirktās biļetes arī nosaka pasākuma programmas iespējas. Biļetes var ērti iegādāties Biļešu Servisa kasēs un interneta lapā.

Tiem, kas pirks biļetes pie ieejas, jārēķinās ar rindām un tas arī varētu aizkavēt pasākuma sākšanos, jo biļešu iegāde, garderobe un vietu atrašana var novirzīt pasākuma sākumu.

Ir izsludināts arī skolas izgaismošanas projekts.

Jā, arī šo projektu palīdz virzīt absolventi reizē ar salidojuma organizēšanu. Projekta realizācija lielā mērā būs arī atkarīga no salidojuma apmeklētības, jo viss biļešu ieņēmumu pārpalikums pēc salidojuma izmaksu nosegšanas tiks novirzīts skolas fasādes izgaismošanai. Paralēli tiek vākti ziedojumi, jo biļešu ieņēmumi nespēs nosegt šī projekta kopējās izmaksas. Informācija par šo projektu un ziedojumiem ir atrodama skolas mājaslapā. Ceru, ka absolventu atsaucība būs liela un jau nākamgad mēs nekļūdīgi varēsim tumsā norādīt uz mūsu skolu.


IEGĀDĀJIES BIĻETI JAU TAGAD!