en rus

Rīgas Valsts 1. ģimnāzija

Pēdējie jaunumimore

Superlīgas grupu turnīri noslēgušies

sestdiena, 2012. gada 3. marts

VEF Rīgas Skolu superlīgas grupu turnīrs ir noslēdzies. Aizvadītajā nedēļā Natālijas Draudziņas vidusskolā pēdējās cīņas aizvadīja arī abas mūsu skolas komandas.

 

Rīgas Valsts 1. ģimnāzija : Rīgas Valsts 2. ģimnāzija

Divu principiālu sāncenšu duelis, kas, vēl jo svarīgāk, noteica, kura no komandām turpinās cīņu par čempiona titulu, bet kurai turnīrs būs beidzies. Tomēr, prognozēs pirms spēles pirmģimnāzisti tiek uzskatīti par favorītiem.

Sākuma pieciniekā atkal jaunpienācējs - Krišs Rozenštoks pievienojās Klāvam Strazdiņam, Kasparam Lubānam, Kristapam Epneram un Armandam Baltušam. Spēles nozīmi lieliski demonstrē spēlētāju darbības laukumā - cieša aizsardzība, arī daudz piezīmju. Pirmo izrāvienu spēlē panāk Pirmā ģimnāzija - lieliski nospēlē Kaspars Lubāns - pārtverta bumba, gājiens līdz pat grozam un divi punkti ar sodu! Uzreiz pēc tam Klāvs Strazdiņš iemet vēl vienu divpunktnieku un 2. ģimnāzijas komandai nepieciešams minūtes pārtraukums - 16:10. Tomēr arī pēc minūtes pirmģimnāzisti neapstājas - vairākas pārtvertas bumbas, vairāki trīspunktnieki un soda metieni palīdz noslēgt pirmo ceturtdaļu ar solīdu sešpadsmit punktu pārsvaru - 29:13!

Tomēr otrā ceturtdaļa iesākas pavisam citādāk, nekā noslēgusies pirmā. 2. ģimnāzijas puiši sāk spēlēt aktīvu, ļoti ātru basketbolu. Acīmredzot, tas pārsteidz RV1Ģ spēlētājus - Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas spēlētāji četras reizes piecu minūšu laikā tiek līdz 2+1 iespējai, kuras garām nelaiž. Lieliskajai spēlei uzbrukumā otrie pievieno presingu pa visu laukumu, piespiežot pirmģimnāzistus kļūdīties. Pēc 5 nospēlētām minūtēm 2. ceturtdaļā rezutāta tablo rāda jau 33:33! Komandai buksējot, arvien skaļāki kļūst Pirmās ģimnāzijas līdzjutēji un karsējmeitenes. Tomēr otrie turpina uguņot no trīspunktu līnijas - 7 realizētiem sodiņiem pēc kārtas līdzi spēj turēt vien Klāva Strazdiņa trīspunktnieks. Ceturtdaļas beigās pie soda metieniem gan tiek arī Lubāns un Baltušs - viņi realizē 5 sodiņus pēc kārtas, un, ejot pārtraukumā, 43:40 Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas labā. Zīmīgi, ka 2. ceturtdaļā tika izpildīti apmēram 14 soda metieni.

Otrā puslaika 20 minūtes bija izšķirošās par cīņu VEF Rīgas Skolu superlīgas 1/4 finālā. Jau 10. sekundē savādu tehnisko piezīmi nopelnīja Pirmās ģimnāzijas līderis Klāvs Strazdiņš, ko 2. ģimnāzijas spēlētājs Krišjānis Gaiķis ar soda metieniem pārvērš divos punktos. Mirkli vēlāk 2. ģimnāzija izvirzās vadībā - 43:44. Redzot laukumā notiekošo, tiek pieņemts loģisks lēmums - minūtes pārtraukums Rīgas Valsts 1. ģimnāzijai. Pēc minūtes pārtraukuma Andri Locānu nomaina Krišs Rozenštoks. Mirkli vēlāk viss mainās, savu skatītāju ļoti skaļi atbalstīti, pirmģimnāzisti atgūstas - Kaspars Lubāns demonstrē fantastisku sniegumu. Vispirms viņš kārtējo reizi gūst divus punktus ar sodu, pēc tam realizē vēl divus soda metienus, bet punktu savai sērijai pieliek ar trīspunktnieku! Izlaiduši no rokām vadību spēlē, otrie ņem pātraukumu. Pēc minūtes spēle nedaudz nomierinās - abas komandas realizē savus metienus. Pirms izšķirošajām 10 minūtēm RV1Ģ divu punktu pārsvars - 67:65.

Skaidrs, ka divu minūšu laikā, kas atvēlētas starp ceturtdaļām, neko daudz komandas spēlē izmainīt nevar, bet pārliecība nozīmē daudz ko. Un pirmie izškirošo ceturtdaļu uzsāk ar pārliecību, kas vainagojas arī rezultātā - Klāvs Strazdiņš iemet divus trīspunktniekus, bet Kaspars Lubāns jau piekto reizi (!!!) šajā spēlē iemet divus punktus ar sodu. Pēc 2 nospēlētām minūtēm jau 76:67! Mirkli vēlāk skatītāji un arī paši spēlētāji tiek vēl vairāk uzkurināti, jo Klāvs Strazdiņš iespaidīgi nobloķē 2. ģimnāzijas spēlētāju Jānis Skvarnaviču. 4 minūtes pirms spēles beigām pēc Locāna precīzā tālmetiena jau +10 Rīgas Valsts 1. ģimnāzijai. Šķiet, ka spēle jau izšķirta, tomēr otrie atkal parāda, ka nepadosies! Sākoties pēdējām divām spēles minūtēm, rezulāts uz tablo ir 92:86. Tomēr 2. ģimnāzijas izredzes krietni pavājina tas, ka Toms Dombrovskis saņem savu 5 piezīmi. Tomēr visu sarežģī Locāna 5. piezīme 49 sekundes pirms spēles beigām, jo jau iepriekš 5. piezīmi bija nopelnījis arī Armands Baltušs. Laukumā tiek sūtīts Toms Skopiņš, kura pēdējais iznāciens bija 2. ceturtdaļas vidū. Tomēr viss beidzas laimīgi - līdera cienīgi nospēlē Klāvs Strazdiņš, realizējot 4 soda metienus, tādējādi izdzēšot 2. ģimnāzijas cerības. Spēlei punktu pieliek Krišs Rozenštoks - 98:91.

Par rezultatīvāko spēlētaju kā ierasts kļūst Klāvs Strazdiņš - viņam šoreiz 33 punkti, tostarp 15 punkti ar tālmetieniem. 25 punktus pievieno Kaspars Lubāns, kurš 5 reizes realizēja 2+1 iespēju. Par vērtīgāko spēlētāju gan tika atzīts Kristaps Epners, kurš guva 16 punktus, kā arī deva milzīgu ieguldījumu komandas aizsardzībā un saspēlē. Pretiniekiem Gusts Liepklans bija rezultatīvākais ar 20 punktiem.
Pateicoties šai uzvarai, mūsu komanda turpinās turnīru ceturtdaļfinālā, kur jātiekas ar vēl vienu principiālu pretinieku - Rīgas Valsts 3. ģimnāziju. Šogad kvalifikācijas spēlēs viņiem tika zaudēts, bet iespējas atriebties būs pat divas - 9. un 22. martā. Uzvarētājs tiks noskaidrots divu spēļu rezultātu summā.

Ar turnīra statistiku un tabulām varat iepazīties šeit. Fotogrāfijas no spēles pieejamas draugiem.lv/vefssl.

 

Rīgas Valsts 1. ģimnāzija : Natālijas Draudziņas vidusskola

Atšķirībā no zēnu komandas, meitenēm pēdējā grupu turnīra spēlē it kā neko nevajadzēja - negaidīti, bet vieta 1/2 finālā jau nodrošīnāta. Atliek vien pacīnīties ar Natālijas Draudziņas vidusskolas meitenēm par 1. vietu grupā un vājāku pretinieku pusfinālā.

Nepatīkami, bet pāris dienas pirms spēles traumu guva sākumsastāva spēlētāja Laura Ekharde. Viņas vietā sākuma pieciniekā kopā ar Katrīnu Epneri, Leldi Gulbi, Martu Ozolu un Signi Bulavu devās Ilva Barkāne. Neskatoties uz to, ka pirms spēles reti kurš šaubījās par NDV meiteņu favorīšu lomu šajā spēlē, sākums izvērtās līdzīgs. Precīzi zem groza spēlēja Marta Ozola, no tālās un pustālās distances precīzi spēlēja Katrīna Epnere un Signe Bulava. Pēc 6 minūtēm uz rezultāta negaidīts +1 pirmģimnāzistēm. Tomēr ceturtdaļas izskaņā trīspunktnieku realizē Amanda Batlere un, ejot pirmajā pārtraukumā, līdzīgā cīņā 20:23 par labu Natālijas Draudziņas meitenēm.

Diemžēl, bet otrās ceturtdaļas sākums nostāda visu savās vietās - Natālijas Draudziņas vidusskola, kura vienlīdz izmanto 7 spēlētājas, ātri vien noskrien Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas komandu, kuras spēlē aktīvi iesaistās vien 6 spēlētājas, divām no tām spēlējot nelielu lomu. NDV sastāvā Sabīne Dukāte, kura līdz tam guvusi 27 un 48 punktus pirmajās divās spēlēs, vienatnē gūst 9 punktus, bet pirmģimnāzistes visā ceturtdaļā iemet vien 9 punktus (7 no tiem Katrīnai Epnerei). Pēc puslaika 29:46.

Otrais puslaiks sākas nedaudz miegaini - mūsējās cīnās, tomēr bumba neparko negrib krist grozā. Uzbrukumā gan nesekmējas arī NDV meitenēm - divās ar pusi minūtēs komandas kopā gūst vien 2 punktus, tāpēc tiek ņemts pirmais minūtes pātraukums spēlē (to paņem Natālijas Draudziņas vidusskolas treneris). Pēc pātraukuma rezultativitāte atgriežas, gan tikai vienas komandas izpildījumā... Pirmģimnāzistes pirmo punktu ceturtdaļā gūst vien ceturtajā minūtē, kad precīzi met Lelde Gulbe. Kopumā trešā ceturtdaļa tiek zaudēta ar 5:23, spēles rezultātam pirms pēdējām 10 minūtēm esot 34:69.

Pēdējā desmitminūte pagāja Sabīnes Dukātes rezultatīvo metienu zīmē - 14 punkti, tostarp 3 precīzi trīspunktnieki. Arī mūsu meitenes rādīja, ko spēja, un vismaz cīņās zem groza nepadevās ne mirkli. Spēles gala rezultāts gan 43:95, tomēr mūsu meitenēm neko nevar pārmest - uzvara pret NDV būtu pielīdzināma uzvarai pret Latvijas jaunatnes izlasi ne tās sliktākajā sastāvā.

Mūsu komandas rezultatīvākā bija Katrīna Epnere ar 20 gūtajiem punktiem. Pretinieču sastāvā Sabīne Dukāte guva 47 punktus, no kuriem 27 ar trīspunktniekiem. Par vērtīgāko gan tika atzīta Amanda Batlere, kur guva 15 punktus.
Neskatoties uz šo sagrāvi, mūsējās negaidīti, bet pelnīti spēlēs šī turnīra 1/2 finālā! Pretinieces gan ļoti respektējamas - 49. vidusskolas meitenes, kuras, līdzīgi kā NDV B grupā, sagrāva visas pretinieces savā A grupā. Pirmā spēle jau pirmdien, 5. martā, Rīgas Pilsētas Pļavnieku ģimnāzijā. Otrā spēle 22. martā 49. vidusskolā. Uzvarētājas tiks noskaidrotas divu spēļu rezultātu summā.

Ar statistiku un tabulām iespējams iepazīties šeit, bet fotogrāfijas no spēles pieejamas draugiem.lv/vefssl.