en rus

Rīgas Valsts 1. ģimnāzija

Zaudējumi VEF Superlīgas sērijās

ceturtdiena, 2012. gada 29. marts

VEF Rīgas Skolu superlīgas 3. sezonai straujiem soļiem tuvojoties finālam, kas 5. aprīlī notiks Daugavas Sporta namā, savas divu spēļu sērijas noslēdza arī Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas komandas.

Rīgas Valsts 1. ģimnāzija : 49. vidusskola (meiteņu 1/2 fināla 2. spēle, pirmajā 59:43)

Par to, kā pirmģimnāzistes sagādāja sensāciju un iekrāja pārsvaru pirmajā spēlē, vari lasīt šeit. Otrajai spēlei jau pavisam cits raksturs, īpaši tāpēc, ka tā notiek pretinieču laukumā un viņu līdzjutēju priekšā. Abām komandām, salīdzinot ar pirmo spēli, papildinājumi - mums ierindā atgriezās Laura Ekharde, kura uzreiz devās sākuma pieciniekā kopā ar Signi Bulavu, Katrīnu Epneri un abām 1. spēles džokerēm - Agati Geku un Lību Paulu Bergu. Pretiniecēm arī papildinājums uzreiz starta pieciniekā, jo spēlēt bija gatava Guna Lagzdiņa (spēles sākumu gan vēl aizvadīja ar sejas aizsargmasku). Spēle iesākās rezultatīvi, mūsējām veiksmīgi atbildot uz 49. vidusskolas spēlētāju precīzajiem metieniem un brīžiem pat izvirzoties vadībā. Skaidrs, ka šāds spēles ritējums nebija pa prātam četrdesmit devītajām, kurām bija nepieciešama uzvara ar vismaz 17 punktu pārsvaru. Pēc pirmās ceturtdaļas viņām bija izdevies atspēlēt tikai vienu punktu - 20:21.

Arī otrā ceturtdaļa nesākās ar 49. vidusskolas meiteņu atrāvienu. Tieši pretēji - precīzi uzbrūkot visām trim mūsu līderēm - Epnerei, Bergai un Gekai - RV1Ģ jau +7 spēlē un +23 sērijā. Tomēr, spēlei ritot, arvien spilgtāk izpaudās 49. vidusskolas auguma pārsvars. Guna Lagzdiņa vāca atlēkušās bumbas gan zem sava, gan mūsu groza, kā arī guva punktus. Veiksmīgi nospēlejot ceturtdaļas otro pusi, četrdesmit devītās atguva vadību un, Asnātei Fominai iemetot divus ar sodu, noslēdza puslaiku ar deviņu punktu pārsvaru - 37:46. Gunai Lagzdiņai jau 14 punkti un patiesi lielisks sniegums zem groza.

Jaunas vēsmas spēle atnesa otrais puslaiks. Diemžēl, bet tās bija nepatīkas pirmģimnāzistēm - brīžiem par fantastiskām dēvējamas neveiksmes metienos, kad bumba izgriežas no groza, mijās ar apšaubām piezīmēm abos laukuma galos. Kad otrajā puslaikā spēlētas tikai apmēram trīs minūtes, 49. vidusskola ieguva vadību sērijā - no trīspunktu līnijas precīza bija Kate Krēsliņa un rezultāts uz tablo kļuva 38:55. Četrdesmit devītās pie tā neapstājās un izmantoja to, ka mūsu meitenes šķiet, īsti nesaprata un neprata atrast pretlīdzekļus pretinieču uzbrukumiem un pašu neveiksmēm. Mūsējās neguva punktus ne turpmākās divas minūtes līdz treneres Ineses Nagles minūtes pārtraukumām, ne arī pēc tā. Kopumā mūsējo sausais periods ilga apmēram sešas minūtes, kuru laikā pretinieces veica 23:0 izrāvienu. Ceturtdaļai noslēdzoties, rezultāts 43:74. Mūsējām seši punkti astoņās minūtēs.

Neveiksmīgās trešās ceturtdaļas dēļ pēdējās un izšķirošās astoņas minūtes komandas sāka jau mainītās lomās - četrdesmit devītajām +15 sērijā. Apņēmības gan mūsējām netrūka, Lībai Paulai Bergai iemetot skaistu trīspunktnieku, tomēr jau pāris mirkļu vēlāk viņai spēle bija beigusies - piecas piezīmes. Četras piezīmes arī Katrīnai Epnerei un Signei Bulavai. Tomēr pēdējās minūtes parāda, ka ar apņēmību vien nepietiek, brīžiem mūsu meiteņu spēle ir pārāk individuāla, kas noved pie nevajadzīgām kļūdām un ļauj 49. vidusskolai droši uzvarēt spēli un visu sēriju. 61:88 spēlē un 120:131 sērijā.

Par šīs spēles varoni 49. vidusskolas sastāvā kļuva Guna Lagzdiņa. Viņai tiešām fantastisks sniegums - 30 punkti, 32 (!) atlēkušās bumbas, piecas rezultatīvas piespēles. Mūsu komandai arī šoreiz rezultatīvākā bija draftētā Agata Geka, kura guva 23 punktus. Katrīnai Epnerei 14 punkti un deviņas atlēkušās bumbas. Jāpiezīmē, ka mūsu komanda zaudēja cīņā par atlēkušajām bumbām ar 21 pret 44, kas arī kļuva par galveno neveiksmes cēloni.

Neskatoties uz zaudējumu, mūsu meitenēm turnīrs nav beidzies - 5. aprīli spēle par 3. vietu pret Imantas vidusskolas meitenēm! Spēles sākums 10:30 Daugavas Sporta namā. Tajā pašā dienā arī meiteņu finālmačs - 49. vidusskola pret Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolu.

Ar statistiku un tabulām iespējams iepazīties šeit, bet fotogrāfijas no spēles pieejamas draugiem.lv/vefssl.

 

Rīgas Valsts 1. ģimnāzija : Rīgas Valsts 3. ģimnāzija (zēnu 1/4 fināla 2. spēle, pirmajā 66:87)

Pirmā komandu spēle bija spriedzes pilna, tomēr, pateicoties lieliskam visas komandas sniegumam no trīspunktu līnijas, 3. ģimnāzijas puiši iekrāja ievērojamu 21 punkta pārsvaru - spēles apraksts šeit. Tomēr vismaz daļa no līdzjutējiem un lielākā daļa mūsu komandas spēlētāju ticēja, ka 2. spēle nebūs tikai formulitāte. To apliecināja tas, ka abas komandas uz spēli ieradās optimālajā sastāvā. Mums starta pieciniekā KKK - Klāvs Strazdiņš, Kristaps Epners, Kaspars Lubāns -, kā arī Armands Baltušs un Haralds Āboliņš. Arī līdzjutēji, līdzīgi kā pirmajā komandu spēle, bija sanākuši patiešām daudz. Tomēr gluži kā pirmās spēles turpinājumu maču uzsāk trešie - visi pirmie pieci viņu metieni spēlē ir no trīspunktu līnijas un, pirmģimnāzistiem par bēdu, četri no tiem ir precīzi - pa reizei iemet Štelmahers un Geks, bet divreiz precīzs ir draftētais Rihards Ginters. Pēc pirmās spēles 1. ģimnāzijas komandas trenere Inese Nagle sūdzējās par to, ka komandai esot bijis pārāk īss soliņš. Šķiet, ka viņa no kļūdām mācās, jo, neierasti sev, ļoti ātri spēlē tiek iesaistīti spēlētāji no rezervistu soliņa. Tomēr arī tas nelīdz un pirmā ceturtdaļa ir kā turpinājums komandu pirmajam mačam - trešie iemet sešus trīspunktniekus 10 minūtēs. Pēc pirmajām 10 minūtēm 13:24 un -32 sērijā.

Otrās ceturtdaļas sākumā uz laukuma atkal mūsu starta piecinieks, bet trešie uzbrukumā ir neapturami. Nagle turpina salīdzinoši aktīvi izmantot soliņu, tomēr tieši ceturtdaļas vidū pēc Proveja trīspunktnieka šķiet, ka vismaz divu spēļu summā viss ir izšķirts - 24:42 un -39 sērijā. Puslaika izskaņā mūsējie atgūstas, tomēr nepatīkams ir brīdis, kad tiesnesis piešķir Strazdiņam jau trešo presonīgo piezīmi par pārkāpumu, kas, vismaz no skatītāju vietām, noteikti izskatījās pēc tīra bloka. Puslaiks noslēdzas ar 38:44, kas, gan ne vairs -39, bet tik un tā ir -27.

Sākoties otrajam puslaikam, šķiet, ka intriga ir zudusi un uzvarētājs sērijā zināms. Tomēr pirmģimnāzisti tā acīmredzot nedomāja. Ceturtdaļu ar trīspunktnieku pāri rokām uzsāk Klāvs Strazdiņš un mūsu komandas spēlētāji, cits cita iedvesmoti, sāk gūto punktu vētru. Atdzīvojas arī līdzjutēji un Kristaps Epners, saukļa "Pirmā vienmēr pirmā!" pavadīts, izvirza mūsējos vadībā! 49:48! Vadība tiek nostiprināta ar Strazdiņa un Rozenštoka diviem trīspunktniekiem pēc kārtas. Četras minūtes pirms ceturtdaļas beigām RV1Ģ vadībā 61:52. Tomēr mūsu izrāvienu nolemj apturēt tiesneši - Klāvs Strazdiņš dodas caurgājienā, viņa sedzējs krīt un Strazdiņam tiek nosvilpta piezīme uzbrukumā, kas viņam piektā šajā spēlē! Pretinieku un komandas biedru aplausu pavadīts, viens no VEF Rīgas Skolu supelīgas visu trīs sezonu izcilākajiem spēlētājiem dodas malā, lai atlikušās vismaz 14 spēles minūtes vērotu no rezervistu soliņa. Tomēr jau nākamajā spēles pauzē, kad tiesnesis dodas gar mūsu komandas soliņu, Strazdiņš, šķiet, pasaka visu, ko domā par soģi. Komandas biedriem un trenerei Naglei gan izdodas Strazdiņu nomierināt, tomēr tiesneša lēmums ir loģisks un neizbēgams - tehniskā piezīme. Dāvis Geks abus iegūtos soda metienus realizē. Ceturtdaļa noslēdzas, pirmģimnāzistiem esot vadībā 61:58, bet sērijā joprojām -18.

Pirmoreiz kopš VEF Rīgas Skolu superlīgas kvalifikācijas turnīra, kas notika 2011. gada 9. novembrī, mūsu komandai jāiztiek pilnībā bez Strazdiņa. Tomēr, lai cik negaidīti tas nebūtu, viņa trūkumu nevarēja just. Komanda spēlēja droši, šķiet, ka visiem dega acis parādīt, ka var arī paši. Vakanto līdera lomu uzņēmās Lubāns un Epners. Mūsējie labi spēlēja aizsardzībā, bet trešos bija pametusi viņu pirmās spēles veiksme no trīspunktu līnijas. Viņiem nekrīt arī no groza apakšas - pirmajās četrās minūtēs mūsējiem 11:0. Sešas minūtes līdz pamatlaika beigām sērijā vairs tikai -13. Ceturtdaļas vidū grozu beidzot atslēdz arī trešie, bet viņiem jau -10 spēlē! Divas minūtes pirms beigām komandas trenere ņem minūtes pārtraukumu, lai sagatavotu komandu pēdējām divām visu vai neko minūtēm. Uzreiz pēc minūtes sarežģītu metienu iemet Epners un pret viņu arī noteikumu pārkāpums! Mūsu komandas cerības gan pabendē Pāžes precīzais metiens, bet nākamajā uzbrukumā avantūra izdodas Kristapam Lubānam (tāls un precīzs trīspunktnieks). Uzreiz pēc tam nesaprotamu un ļoti muļķīgu tehnisko piezīmi saņem 3. ģimnāzijas spēlētājs Rihards Pāže. Lubāns abus sodiņus iemet un sērījā vairs tikai -7... Tomēr tas būtībā arī viss. Lubāns gan realizē vēl vienu ļoti skaistu trīspunktnieku, tomēr uzreiz pēc tam spēles laiks ir iztecējis. Mūsējiem pietrūkst četru punktu, lai turpinātu turnīru. Tomēr visi var būt gandarīti par spēli otrajā puslaikā un to, ka puišiem izdevās noslēgt šo sezonu ar uzvaru - 90:73.

Par spēles vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Kaspars Lubāns - 19 punkti, no kuriem astoņi pēdējā spēles minūtē. Vērtīgākā spēlētāja tituls šoreiz arī kā lieliska atzinība par trim pavadītajām sezonām Superlīgā, jo šī bija Lubāna pēdējā spēle šajā turnīrā. Pēdējā Superlīgas spēle arī Kasparam Epneram un Klāvam Strazdiņam (abiem pēdējā spēle 19 punktu), kā arī Haraldam Āboliņam (viņam 12 punktu). 3. ģimnāzijas sastāvā Rihardam Pāžem 18 punkti.

Ar statistiku un tabulām iespējams iepazīties šeit, bet fotogrāfijas no spēles pieejamas draugiem.lv/vefssl. Paldies puišiem par sezonu!